Sunday, 15 October 2017

Terlajak seronok nikmati Buah Naga

5 bunga sekaligus
Alkisahnya der sejenis tumbuhan yang dinamakan Naga.. ader gop yang panggilnya kaktus madu. Macam2 nama ler disandarkan untuknya. Saje nak wat topik entry pinjam pokok naga abg Alif! Red dragon!! Dari kulitnya sampai isi merah menyala!!






Ahamdulillah..berbaloi dengan jerih perit menanam pokok naga ni.  Tengok tu, dengan bangganya abg Alif Hazmi berhasil pujuk pokok naganya berbunga 5 sekaligus..Yg satu yang merah berapi tu dah sedia dituai..Yummy!!! Rezeki sapa plak yg merah tu..?



Ni haa! gini ler rupa bunganya tika dipotretkan masa mengambang penuh.. ;-)) Kembang setaman bunga naga..berbunga2 pula hati si pemilik naga membayangkan hasil tuaian nanti.. "membesarlah dengan sihat wahai si naga merah yang manis". Berkat gi ngaji yea, bang. Alhamdulillah. naga abg Alif galak berbuah. Katanya abg kalu berhajat bertanam naga kena makan telur hari2 !! haaah??!!

Sebabnya, kalsium dari kulit telur memang makanan kegemaran si naga! Maka, menjadi rutin abg (berwakilkan mummy ler) setiap petang, abg akan bajakan pokok naga dengan menyiram air kulit telur yg dihancur2kan tu pada pangkal pokok naga. Tak perlu berbelanja lebih katannya. Malahan berbuah lebih pulak tu. Alhamdulillah.


Bunga dah layu...

Ramuan: Oat, yogurt, susu segar, kurma, kismis dan buah naga.
Dari kebun ke meja hidangan. Dapatler kami merasa oat bernaga! Berapi-api sarapan pagi kami. Kenyangnya menjengah tengahari.. ;-))

Terima kasih abg Alif!

Amat berkhasiat buah naga ni...Sumber: Internet.

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete